Millaista on kaupunkielämä Pakilassa

Helsinkiläinen keskustelu kulttuurista ja kaupunkielämästä käydään isojen hankkeiden ympärillä. Keskustakirjaston ja Guggenheim-museon kaltaisten hankkeiden saama julkisuus vie väkisinkin huomion pois muusta kulttuurista ja kaupunkielämän muodoista eri puolilla kaupunkia.

Millaista on kaupunkielämä omalla alueellamme Pakilassa? Onko olemassa pakilalaista kulttuuria, josta voisimme olla ylpeitä ja jota voisimme vaalia?

Pakilan, Paloheinän ja Torpparinmäen alue rajoittuu lännessä Keskuspuistoon ja idässä Vantaanjokea myötäilevään Helsinki-puistoon. Luonnonläheisyydestä ainutlaatuisten puistojen kainalossa onkin mielestäni muodostunut pakilalaisen kaupunkielämän kivijalka.

Keskuspuisto on mahdollisuus päästä osaksi luontokokemusta mutta myös paljon muuta. Talvisin se tarjoaa kaupungin parhaat ladut. Siellä lenkkeillään ja pyöräillään, sauvakävellään ja sienestetään. Alueella on myös runsaasti erilaisia liikuntapaikkoja ja kenttiä.

Luonnonläheisyyden lisäksi Pakilan, Paloheinän ja Torpparinmäen alueen kaupunkielämälle on leimallista monipuolinen liikunnan harrastus. Alueella toimii useita maineikkaita urheiluseuroja. Helsingin Namika HNMKY, Helsingin Palloseura HPS, Pakilan Visa ry, Pakilan Veto ry ja Pakilan Voimistelijat PNV ovat läsnä useimpien meidän elämässä. Urheiluseuroissa tehdään arvokasta työtä terveyden ja hyvinvoinnin hyväksi, mikä on osa alueemme identiteettiä.

Pakilan, Paloheinän ja Torpparinmäen sydän sykkii myös kulttuurille. Itä-Pakilassa Ohrahuhdantien punatiilisessä teollisuuskiinteistössä toimivat Pakilan Musiikkiopisto ja Pohjois-Helsingin kuvataidekoulu. Monet lapsemme ja nuoremme ovat löytäneet näissä opinahjoissa riemun toteuttaa itseään ja luoda jotain uutta.

Olisiko pakilalaisuuteen jäänyt ripaus osuuskunta-ajan yhteisöllisyyttä? Runsas sata vuotta sitten Pakilan alueen maat jaettiin osuuskunnille. Osuuskunnista muistuttavat vielä samannimiset tiet Elontie, Lepolantie ja Alkutie. Aika on muuttunut ja elämme nykyään itsellistä aikaa. Urheiluseurojen lisäksi mukavaa yhteisöllisyyttä löytyy partiosta, jossa nuoret tekevät toimintaa nuorille. Hienoa Kaskipartio ja Vuorenhaltijat!

Vaikuttava osoitus alueemme yhteisöllisyydestä on myös jo 1922 alueen asukkaiden yhteisenä hankkeena syntynyt Pakinkylän VPK, yksi pakilalaisen yhteisöllisyyden arvostetuista merkkipaaluista.

Pakilan, Paloheinän ja Torpparinmäen alueen kulttuuria ja kaupunkielämää ei määrittele Keskustakirjasto tai Guggenheim-museo. Pakilan, Paloheinän ja Torpparinmäen alueen kulttuurin ja kaupunkielämän ominaispiirteitä ovat luonteva luontosuhde, liikunnallinen elämäntapa ja reilu yhteisöllisyys.

Vaalitaan oman alueemme kulttuuria ja kaupunkielämää. Tuetaan oman alueemme toimijoita. Se kannattaa.

*kirjoitus julkaistu Oulunkyläinen-lehdessä 22.10.2016

Subscribe To Our Newsletter

Get updates and learn from the best

Jaa kirjoitus

More To Explore

Uncategorized

Lähiluonto on hyvinvoinnin lähde

Yli 100-vuotias Keskuspuisto on helmi, jota kannattaa vaalia. Keskuspuisto on helsinkiläisten lähiluontoa, joka tukee erityisesti lasten, nuorten ja ikääntyneiden terveyttä ja hyvinvointia. Keskuspuiston luontoarvot ovat merkittävät.

Uncategorized

Asuntotontteja riittää

Vuonna 2016 hyväksytty yleiskaava ohjaa seuraavien kahden vuosikymmenen aikana kaavoittamaan asuntotontteja eri tyyppisille alueille, jotka voi ryhmitellä kolmeen kokonaisuuteen. Yksi kolmasosa tulevasta asuntorakentamisesta kaavoitetaan uusille