Millainen on hyvä asuinympäristö

Maistelen vietnamilaista kahvia pienessä kahvilassa Saigonin keskustassa. Katselen ohi soljuvaa katkeamatonta mopojen ja skoottereiden virtaa. Liikenteessä ei näytä olevan logiikkaa, mutta koska kukaan ei rynni eikä omasta edusta pidetä kynsin hampain kiinni, kokonaisuus toimii. Kahvikin maistuu hyvälle.

Olen kaukana kotoa. Mietin, miten elämä pyörii täällä ja kotona Pakilassa. Päällisin puolin kaikki näyttää erilaiselta.

Suurkaupungissa tavallisen ihmisen elinpiiri rajautuu usein muutamaan lähikortteliin. Kaikki tarvittava, kauppa, koulu, ehkä myös oma myyntikoju löytyvät läheltä. Koska asunnot ovat pieniä, iltaa istutaan naapureiden kanssa kotikadun varrella. Omat korttelit ovat tuttuja ja rakkaita.

Oman kaupunginosan merkitystä ei voi liioitella. Minusta Pakila-Seuran tärkeä tehtävä on toimialueellaan Pakilassa, Paloheinässä, Torpparinmäessä ja Tuomarinkylässä edistää sellaisen ympäristön syntyä, jossa on mukavaa ja turvallista elää ja asua ja jonka mielellään kertoo kotiseudukseen.

Asuinympäristö on fyysisen ympäristön, palvelujen ja yleisen ilmapiirin kudelma. Minusta Pakila-Seuran luonteva tehtävä on koota asukkaiden mielipiteitä ja toiveita, jotta kudelmasta tulee mahdollisimman paljon asukkaidensa näköinen. Toivon, että Pakila-Seura toteuttaa toimialueellaan asukaskyselyn tämän vuoden aikana.

Asuinympäristö ei synny itsestään. Asuinympäristöä ei myöskään kannata synnyttää väkisin. Minusta Pakila-Seuran luonteva tehtävä on luoda kohtaamistilaisuuksia alueen ihmisille ja toimijoille. Yhdessä keskustellen syntyy ja jalostuu ajatuksia yhteisen asuinympäristömme hyväksi. Yhdessä keksittyä on myös mukava yhdessä toteuttaa.

Koska emme vietä iltaa ja vaihda ajatuksia saigonilaisten tavoin kadulla, viestit oman alueemme tapahtumista täytyy välittää muuten. Minusta Pakila-Seuran luonteva tehtävä on ylläpitää tiedotusalustaa, jossa paikalliset yritykset ja tapahtumanjärjestäjät voivat ilmoittaa tarjoamistaan palveluista ja tulossa olevista tapahtumista.

Lähikorttelit, oma asuinalue on tärkeä ja rakas niin Saigonissa kuin Pakilassa, Paloheinässä, Torpparinmäessä ja Tuomarinkylässäkin. Vain tavat vaalia omaa asuinaluetta vaihtelevat.

Haluan tässä yhteydessä kiittää Pakila-Seuran edellistä puheenjohtajaa Urpo Oksasta alueemme hyväksi suurella sydämellä tehdystä työstä. Paljasjalkaisena pakilalaisena Urpo on tuonut juurevoittavaa historiallista perspektiiviä vuosikymmenten ajalta tämän hetken haasteiden ratkomiseen.

Lopuksi haastan kaikkia miettimään, mikä itse kullekin on tärkeää omalla asuinalueella. Kaikille oman alueen kehittämisestä kiinnostuneille esitän kutsun tulla mukaan Pakila-Seuran toimintaan. Mielenkiintoista pohdittavaa ja touhuttavaa on ainakin alueemme kaavoitukseen vaikuttamisen kuin myös teemailtojen ja tapahtumien järjestämisen parissa.

Hyvää alkanutta vuotta 2016!

*kirjoitus julkaistu Oulunkyläinen-lehdessä 6.2.2016

Subscribe To Our Newsletter

Get updates and learn from the best

Jaa kirjoitus

More To Explore

Uncategorized

Lähiluonto on hyvinvoinnin lähde

Yli 100-vuotias Keskuspuisto on helmi, jota kannattaa vaalia. Keskuspuisto on helsinkiläisten lähiluontoa, joka tukee erityisesti lasten, nuorten ja ikääntyneiden terveyttä ja hyvinvointia. Keskuspuiston luontoarvot ovat merkittävät.

Uncategorized

Asuntotontteja riittää

Vuonna 2016 hyväksytty yleiskaava ohjaa seuraavien kahden vuosikymmenen aikana kaavoittamaan asuntotontteja eri tyyppisille alueille, jotka voi ryhmitellä kolmeen kokonaisuuteen. Yksi kolmasosa tulevasta asuntorakentamisesta kaavoitetaan uusille