Jouluperinteitä kannattaa vaalia

Mitä sinun joulunodotukseesi kuuluu? Kenties asettelet jouluvalot pihakuuseen, ripustat tähden ikkunaan tai ovikranssin ulko-oveen. Ehkä valmistat lanttu- tai perunalaatikkoa mummon reseptillä tai hiljennyt kuuntelemaan jouluista musiikkia.

Joulutunnelmaan pääsemisessä auttavat meillä useimmilla jouluperinteet ja muistot lapsuuden jouluista. Aivan kuin entisvanhaan on lapsilla nykyäänkin samanlainen kihelmöivä jännitys tulevasta aattoillasta. Lasten aito ilo ja aattoillan odotus ovat helposti tarttuvia. Lapsuuden joulumuistoja kannattaa vaalia.

Valitettavasti kaikissa kodeissa ei kuitenkaan päästä joulutunnelmaan. Meidän aikuisten käytöksestä riippuu se, millaisen joulumuistoperinnön jätämme lapsillemme ja lapsenlapsillemme.

Elämme kiireistä ja nopeatempoista aikaa. Tiedot ja taidot vanhenevat entistäkin nopeammin ja ilman niiden jatkuvaa päivittämistä putoaa helposti kehityksen kelkasta. Kaikki asiat eivät kuitenkaan ole vuosisatojen kuluessa muuttuneet. Joulun sanoma ei tarvitse päivittämistä. Se on edelleen sama kuin se on ollut jo yli kaksituhatta vuotta.

Joulun sanoman ydin on anteeksiantamus ja lähimmäisenrakkaus. Lähimmäisen rakkautta tarvitaan nykyisessä yksilöllisyyttä korostavassa maailmassa entistä enemmän. Omien ongelmien ja vaikeuksien keskellä saattaa unohtua, että jollakin muulla asiat voivat olla vieläkin huonommin.

Joulu on korostuneesti perinteikäs perhekeskeinen juhla. Yhdessä vietetyt jouluajan päivät ovat arvokkaita monella tavalla, mutta kaikille tämä ei ole mahdollista. Erityisesti jouluna on tärkeä muistaa niitä, joille perhejoulun viettäminen syystä tai toisesta ei ole mahdollista.

Yksinäisen ihmisen joulu muuttuu paljon valoisammaksi, jos hän saa pienenkin tervehdyksen. Se voi olla pieni paketti, kortti, puhelinsoitto tai lyhyt vierailu. Hyvän mielen tuominen antaa uskomattoman paljon voimia sekä saajalleen että antajalleen.

Joulu on myös hiljentymisen aikaa. Kaiken kiireen keskellä on hyvä pysähtyä ja antaa aikaa myös itselle.

Hyvää ja rauhallista joulunodotusta ja joulua kaikille!

*kirjoitus julkaistu Oulunkyläinen-lehdessä 26.11.2016

Subscribe To Our Newsletter

Get updates and learn from the best

Jaa kirjoitus

More To Explore

Uncategorized

Lähiluonto on hyvinvoinnin lähde

Yli 100-vuotias Keskuspuisto on helmi, jota kannattaa vaalia. Keskuspuisto on helsinkiläisten lähiluontoa, joka tukee erityisesti lasten, nuorten ja ikääntyneiden terveyttä ja hyvinvointia. Keskuspuiston luontoarvot ovat merkittävät.

Uncategorized

Asuntotontteja riittää

Vuonna 2016 hyväksytty yleiskaava ohjaa seuraavien kahden vuosikymmenen aikana kaavoittamaan asuntotontteja eri tyyppisille alueille, jotka voi ryhmitellä kolmeen kokonaisuuteen. Yksi kolmasosa tulevasta asuntorakentamisesta kaavoitetaan uusille